PerfectionismeCoach

Ik wil gewoon mijn werk goed doen! zegt ze ferm ...

Natuurlijk mag je graag goed werk afleveren!

Er is zoiets als een gezond soort perfectionisme:

Je levert graag kwaliteit, goed werk. Je weet wanneer je tevreden mag zijn over je werk en het lukt je ook om dit te doen. Als er iets mis gaat of je krijgt feedback, ben je niet uit het lood geslagen maar je kan de tips meenemen voor een volgende keer. Fouten en feedback zijn voor jou een manier om te groeien, om beter te worden, je ziet ze als wegwijzers zodat je kan leren. 

Je kan echter ook (ongezond) te perfectionistisch gedrag stellen:

Je streeft naar totale perfectie. Alleen het allerbeste is goed genoeg. Er blijft steeds wel iets, een detail dat te verbeteren valt. Als je niet je hoge norm behaalt, voelt het alsof je faalt. Je bent teleurgesteld in jezelf en je verwijt jezelf dat je onvoldoende je best hebt gedaan. Je bent nooit echt helemaal tevreden en je vind het moeilijk om te genieten wanneer je werk klaar is.

Toen 'mogen' - 'moeten' werd... zou het ook omgekeerd kunnen?

De oorzaak van perfectionisme is heel vaak het gevoel dat je niet goed genoeg bent.

Jijzelf hebt (waarschijnlijk nog toen je kind was) ergens het gevoel gekregen dat je niet oké was. Dat wou je anders ... dat wilde je koste wat kost voorkomen. Dus ging je je anders gedragen ... op zoek naar complimenten en waardering.

Deze angst om niet goed genoeg te zijn, om te falen, om controle te verliezen of om niet gewaardeerd te worden, ligt aan de basis van je perfectionistisch gedrag

Daarom dat je perfectionistisch gedrag gaat inzetten om succes en waardering (dus liefde) te krijgen. 

Het stemmetje dat je perfectionisme aanstuurt, fluistert de hele tijd  dat het niet goed genoeg is, dat het beter kan, dat men je pas echt tof vind als jij alles regelt en tot in de puntjes verzorgt. 

Deze overtuiging nestelde zich lang geleden in je brein en sindsdien 'moet' je het gewoon doen, het is een soort van patroon -een gewoonte- geworden. Je kan nu niet meer anders ook al zou je willen.

Gevolgen van perfectionisme

Omdat je zo graag perfect werk wil afleveren, verlies je je vaak in details en ga je twijfelen over de kwaliteit van je werk. Daardoor ben je minder productief en efficiënt. Het kan gebeuren dat je taken blijft uitstellen (om een bepaalde reden) . Door de angst voor kritiek of negatieve feedback blijft er weinig ruimte over voor plezier, groei of creativiteit. Je werk en/of twijfels delen met collega's is not done. Gekende en vertrouwde zaken geven het gevoel van veiligheid, dus het liefst doe je de dingen die je kan en waarvan je weet dat succes verzekerd is.

Wanneer er toch een fout gemaakt wordt (vaak ten gevolge van perfectionistisch gedrag) leg je je lat nog een stukje hoger ... als je maar beter je best doet, maak je volgende keer geen fout meer. 

En daarmee wordt het patroon in gang gezet ... 

Het gevolg van dit patroon is dat mensen die last hebben van perfectionistisch gedrag vaak weinig zelfvertrouwen hebben.

Hun gevoel van eigenwaarde wordt bepaald door wat anderen van hen denken of tegen hen zeggen. 

Eerst enkele tips die kunnen helpen  - de pleistertjes -

Perfectie bestaat niet! 

Ieder moment is goed, alles is zoals het nu moet zijn.

Jij bent jij. Je hoeft je dus niet te vergelijken met een ander. 

 

Ieder ander heeft zijn/haar speciale mix van talenten en vaardigheden, kennis en kunde. Vergelijk jezelf alleen met jezelf: welke ontwikkeling heb jij doorgemaakt? Wat heb jij geleerd. 

 

Fouten bestaan niet.

Fout is gewoon een ander woord voor 'ongewenst/onverwacht resultaat. Bij een ongewenst resultaat kan je twee dingen doen:

* jezelf bestempelen als sukkel en jezelf verschrikkelijk slecht gaan voelen.

* onderzoeken waarom het resultaat anders is dan je dacht , hiervan leren en later opnieuw proberen.

 

Alles- of-niets denken lost niets op: Als je je bewust bent van je eigen strenge stem in je hoofd, kan je deze stem misschien wat realistische, redelijke en vriendelijke dingen laten zeggen. 

Je gedachten zijn immers niet altijd waar!

 

Stel je prioriteiten op en maak een planning. Zo krijgt uitstelgedrag minder kans én je voorkomt dat je jezelf in details gaat verliezen. Swallow that frog!

 

Jij bent niet je werk.

Je bent wie je bent en dan zijn er de dingen die je doet.

Als jij een fout hebt gemaakt, zegt dat iets over wat je gedaan hebt, niet over wie je in wezen bent. Dat zijn verschillende dingen.

Wie je bent verandert niet, wat je doet kan wel veranderen. 

Daarbij komt dat ons Bomma altijd zei: 'Wie nooit fouten maakt, heeft nooit gewerkt!'.


Wanneer de pleistertjes niet meer helpen        - Zoek je dan hulp? -

Signalen die duiden op 'last' van perfectionistisch gedrag.

1. Je stelt hoge kwaliteitseisen aan jezelf en/of aan je omgeving.

2. Je ziet vooral de dingen die niet 'kloppen', niet juist zijn.

3. Je hebt last van faalangst of andere angsten.

4. Je blijft maar denken en denken, piekeren dus

5. Je wil koste wat het kost de controle houden. 

6. Je hebt last van uitstelgedrag.

7. Je kan moeilijk beslissingen nemen of kiezen.

8. Je voelt je verantwoordelijk voor alles en iedereen.

9. Je moet gewoon doorgaan, je kan niet gaan slapen voor ... klaar is.

10. Je wil vooral goed doen voor anderen, 'pleasen'

Herken je jezelf in een groot aantal van deze signalen?

Twijfel dan niet om contact met me op te nemen.

Ik leg je uit hoe ik je kan helpen als je in je leven meer 'mogen' wil hebben in plaats van dat 'moeten'. 

 

Als ervaringsdeskundige en gewezen perfectionist, weet ik als geen ander wat niet of wat matig helpt (matig zoals de tips hierboven).
Ik merkte dat ik, ondanks de tips die ik her en der las, adviezen die ik ter harte nam, boeken die ik over het onderwerp gelezen heb ... alle moeite die ik deed, toch nog last bleef hebben van een aantal signalen.   Tot ...
Ik heb deze patronen pas echt kunnen doorbreken door zelf een eigen OCP-traject te doorlopen (Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme).
Ik kreeg zicht op mijn patronen en waardoor ze waren ontstaan. Dit was voor mij zo'n opluchting! Eindelijk kon ik zien dat 'het' niet aan mijn belabberd karakter lag maar dat het een patroon was dat ik ontwikkeld had...

Nu ben ik er zo door geïnspireerd en geholpen dat ik bijna niet anders kan dan anderen hiermee helpen