Wat meer over de inhoud


Veel gestelde vragen: (door kleine of grote mensen)

Ik ken niks van ACT, is dat erg?

Het is helemaal niet erg wanneer je (nog) niet bekend bent met ACT (Acceptance and Commitment Therapie). 

Ik gebruik de metaforen omdat het zo veel makkelijker is om over moeilijke dingen of uitdagingen te praten. In het GlunderSchrift leg ik alle metaforen uit, je bent dus helemaal mee om de oefeningen te doen.

Ik ben al erg bekend met ACT, is het dan nog zinvol om dit Schrift aan te schaffen?

Volgens mij wel :-)

Ook als je al de metaforen kent, is het fijn om deze oefeningen te doen. De meeste oefeningen heb ik zelf bedacht of ze zijn ontstaan na het lezen van andere oefeningen... in dit schrift staan vooral invuloefeningen, een soort van 'vriendenboekje voor jezelf'. Met oefeningen voor jezelf. Ze hebben als basis ACT omdat dat mijn manier is om naar de wereld en het leven te kijken. Het zijn niet de klassieke ACT oefeningen. Daar is helemaal niks mis mee hoor maar die boeken bestaan al ;-).


Kan ik dit schrift alleen gebruiken als ik in therapie ben?

Wat een goede vraag. En neen, je mag niet alleen in dit schrift werken wanneer je in therapie bent of therapie volgt.
Het kan net zinvol zijn om dit GlunderSchrift in te vullen als je geen therapie volgt of nodig hebt.

Ik heb het gemaakt voor jongeren die zichzelf beter willen leren kennen.
Kinderen en jongeren van vandaag twijfelen erg aan zichzelf en het beeld dat ze vaak zien, klopt naar mijn gevoel niet met 'hoe het écht is'. Daarom wil ik hen graag ondersteunen in hun zoektocht naar 

'Wie ben ik, wat doe ik graag, waar word ik blij van ...' Zonder dat ze therapie moeten volgen of dat ze het idee hebben dat er iets mis met hen zou zijn.

Wanneer ze na, het werken in dit GlunderSchrift, wéten wat ze waard zijn en dat ze daarop kunnen vertrouwen of hierin gegroeid zijn, is mijn opzet geslaagd.  Want dat wil zeggen dat je niet zo erg meer afhankelijk bent van wat jij denkt dat anderen van jou vinden.

Dan weet je dat zelf en kan je hiernaar handelen.

 

Toch zou het kunnen dat je tijdens het werken/schrijven in het GlunderSchrift merkt dat je oefeningen erg lastig vindt of dat je dit graag met iemand wil bespreken. Of dat er 'meer' loskomt dan dat je denkt dat je alleen kan dragen. Zoek dan hulp bij een grote mens in je buurt of iemand die je vertrouwt om hiermee in gesprek te gaan. Je mag me altijd een mailtje sturen. 

Ook zou je kunnen merken dat je net wel graag wat extra begeleiding zou willen of er met iemand wil over babbelen die er iets meer vanaf weet dan je ouder(s). In dat geval ga je best op zoek naar iemand die samen met jou op pad kan gaan.  Dat kan een coach zijn, een therapeut, een psycholoog of nog iemand anders.