Het ACTieve GlunderSchrift

'Het ACTieve GlunderSchrift'

Het werkboek voor durvers, denkers, doeners en twijfelaars.

Is een werkboek voor iedereen (vanaf 12j kan dit zelfstandig), die goesting heeft om zichzelf beter te leren kennen.

Weten wat je waard bent en hierop durven vertrouwen, is niet voor iedereen evident.

 

Dat is één van de belangrijkste redenen geweest voor mij om dit boek te maken. 

Waarover gaat dit GlunderSchrift?

Het Glunderschrift is een werkboek, dit wil zeggen dat het de bedoeling is om in te schrijven, te tekenen, te plakken enzovoorts. 

Je kan het boek helemaal eigen maken. Een GlunderSchrift dus.

Aan de hand van metaforen leer je jezelf beter kennen. 


Je schrijft bijvoorbeeld je eigen handleiding, je onderzoekt je eigenheidjes. Je gaat op zoek naar wat je hart fluistert, hoe sterk je olifant is en wat je uil kwettert.

In het dagboekgedeelte, dat je naar je eigen hand kan zetten door elke dag andere vragen te beantwoorden, reflecteer je elke dag eventjes.

Voor wie is dit GlunderSchrift?

Het GlunderSchrift is gemaakt voor jongeren vanaf 12 jaar.
Er is best wat maturiteit nodig om over jezelf na te denken.
Je denkt niet alleen over wat er niet goed gaat, je gaat ook op zoek naar datgene wat er wél goed gaat. Daarvoor is het handig als je 'vanop' een afstandje naar jezelf en je gedrag kan kijken.

Er staat geen maximumleeftijd op. Heel vaak vinden mensen het fijn om met dit boek te werken wanneer ze in een 'overgangsfase' zitten.
Bijvoorbeeld jongvolwassenen die moeten kiezen welke richting ze willen gaan studeren, volwassenen met een burn-out die opnieuw zicht willen krijgen op wat ze fijn vinden en waar hun hart blij van wordt...

Het kan allemaal.


De inhoudstafel en wat voorbeeldpagina's


Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Veel gestelde vragen: (door kleine of grote mensen)

Ik ken niks van ACT, is dat erg?

Het is helemaal niet erg wanneer je (nog) niet bekend bent met ACT (Acceptance and Commitment Therapie). 

Ik gebruik de metaforen omdat het zo veel makkelijker is om over moeilijke dingen of uitdagingen te praten. In het GlunderSchrift leg ik alle metaforen uit, je bent dus helemaal mee om de oefeningen te doen.

Ik ben al erg bekend met ACT, is het dan nog zinvol om dit Schrift aan te schaffen?

Volgens mij wel :-)

Ook als je al de metaforen kent, is het fijn om deze oefeningen te doen. De meeste oefeningen heb ik zelf bedacht of ze zijn ontstaan na het lezen van andere oefeningen... in dit schrift staan vooral invuloefeningen, een soort van 'vriendenboekje voor jezelf'. Met oefeningen voor jezelf. Ze hebben als basis ACT omdat dat mijn manier is om naar de wereld en het leven te kijken. Het zijn niet de klassieke ACT oefeningen. Daar is helemaal niks mis mee hoor maar die boeken bestaan al ;-).


Kan ik dit schrift alleen gebruiken als ik in therapie ben?

Wat een goede vraag. En neen, je mag niet alleen in dit schrift werken wanneer je in therapie bent of therapie volgt.
Het kan net zinvol zijn om dit GlunderSchrift in te vullen als je geen therapie volgt of nodig hebt.

Ik heb het gemaakt voor jongeren die zichzelf beter willen leren kennen.
Kinderen en jongeren van vandaag twijfelen erg aan zichzelf en het beeld dat ze vaak zien, klopt naar mijn gevoel niet met 'hoe het écht is'. Daarom wil ik hen graag ondersteunen in hun zoektocht naar 

'Wie ben ik, wat doe ik graag, waar word ik blij van ...' Zonder dat ze therapie moeten volgen of dat ze het idee hebben dat er iets mis met hen zou zijn.

Wanneer ze na, het werken in dit GlunderSchrift, wéten wat ze waard zijn en dat ze daarop kunnen vertrouwen of hierin gegroeid zijn, is mijn opzet geslaagd.  Want dat wil zeggen dat je niet zo erg meer afhankelijk bent van wat jij denkt dat anderen van jou vinden.

Dan weet je dat zelf en kan je hiernaar handelen.

 

Toch zou het kunnen dat je tijdens het werken/schrijven in het GlunderSchrift merkt dat je oefeningen erg lastig vindt of dat je dit graag met iemand wil bespreken. Of dat er 'meer' loskomt dan dat je denkt dat je alleen kan dragen. Zoek dan hulp bij een grote mens in je buurt of iemand die je vertrouwt om hiermee in gesprek te gaan. Je mag me altijd een mailtje sturen. 

Ook zou je kunnen merken dat je net wel graag wat extra begeleiding zou willen of er met iemand wil over babbelen die er iets meer vanaf weet dan je ouder(s). In dat geval ga je best op zoek naar iemand die samen met jou op pad kan gaan.  Dat kan een coach zijn, een therapeut, een psycholoog of nog iemand anders.