Wat is 'mindset'?

Het gaat over de manier waarop je over jezelf denkt, specifiek over je intelligentie en over je kwaliteiten. 

Er zijn twee soorten mindset:

een vaste mindset:

iemand met een vaste mindset is ervan overtuigd dat  hun persoonlijke eigenschappen vast staan. Dat je met een bepaalde hoeveelheid intelligentie en karaktereigenschappen geboren bent en dat deze altijd zo blijven. Daar moet je het de rest van je leven mee doen.

een groeimindset:

iemand met een groei mindset gelooft dat hij/zij zich steeds kunnen verbeteren en blijven ontwikkelen. Je talenten zijn alleen maar een startpunt en door hard te werken, te oefenen en ervaringen op te doen kan je beter worden, groeien dus. 

Mindset in de klas

Leerproblemen durven wel eens een groeibodem te zijn van een vaste mindset: 'Ik kan het toch niet, ik snap dit gewoon niet, het is te moeilijk, ...'

Zeker wanneer kinderen extra hulp nodig hebben, durven ze dit gaan te geloven. Anderen doen dit immers spelenderwijs ... of ... zo lijkt het toch!


Gelukkig ... een vaste mindset hoeft niet vast te blijven!

Kinderen met vaste mindset denken dat wanneer iets moeilijk is, dat altijd moeilijk zal blijven. Zij kunnen er immers niets aan veranderen dat ze (eventueel) een leerstoornis hebben.

(Ook kinderen zonder leerstoornis kunnen prima een vaste mindset hebben hoor!)

Het is voor hen dus een vaststaand feit: ze kunnen het niet. Het gevolg is dat ze uitdagingen gaan vermijden omdat ze liever geen fouten maken. Dit zorgt ervoor dat ze sneller zullen opgeven (hard werken is zinloos), ze negeren feedback, kunnen zich bedreigd voelen door kinderen die het beter kunnen dan zijzelf... het spijtige resultaat is dat deze kinderen vaak onder hun eigen kunnen gaan presteren.

Kinderen met een groeimindset geloven in hun eigen groeimogelijkheden en gaan deze oefenen! Ze gaan uitdagingen aan, leren doorzetten en opnieuw beginnen, raken geïnspireerd door anderen. Daardoor gaan ze hun potentieel optimaal benutten en steeds een beetje beter gaan presteren.

Gelukkig ...

een vaste mindset kan omgezet worden in een groeimindset. Dit is niet simpel maar met de juiste randvoorwaarden en inzicht te geven in mindset kan het wel.

 

Tijdens een workshop, personeelsvergadering of een pedagogische studiedag leer je om:

een vaste mindset of groeimindset herkennen

de do's en don'ts om een vaste mindset te onderhouden

de do's en don'ts om een groeimindset te bevorderen

natuurlijk toegespitst om direct de dag erna in je klas of je praktijk te gebruiken!

Neem gerust contact op voor meer informatie.